Tarkett lansira Klimatski plan za 2030

Tarkett lansira Klimatski plan za 2030

03. February 2022

Tarkett je danas objavio svoj novi Klimatski plan za 2030., u potpunosti usklađen s ciljem Pariškog klimatskog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5°C. Tvrtka će isporučiti 30% smanjenja emisija stakleničkih plinova u cijelom lancu vrijednosti do 20301. Danas je nezavisna organizacija Science Based Targets (SBTi) započela procjenu i odobravanje Tarkettovih ciljeva smanjenja stakleničkih plinova.

Tarkettov Klimatski plan za 2030. pokriva smanjenje emisija stakleničkih plinova od:
- Izravne emisije iz naše vlastite proizvodnje energije na licu mjesta, kao što je na primjer gorivo, plin ili drvo korišteno u našim vlastitim kotlovima (Opseg 1).
- Emisije koje se odnose na proizvodnju kupljene energije (električna energija, para, grijanje i hlađenje) koju koristimo u svom poslovanju (Opseg 2).
- Sve ostale neizravne emisije u našem vrijednosnom lancu, uključujući emisije naših dobavljača kroz vađenje i transport sirovina te emisije nakon uporabe kao što je spaljivanje na kraju uporabe (Opseg 3).

"Zajedno s našim timovima, postavili smo klimatske ciljeve u skladu s Pariškim sporazumom," rekao je Arnaud Marquis, glavni direktor za održivost i inovacije u Tarkettu. "Sada blisko surađujemo sa SBTi-jem kako bismo procijenili i odobrili naše ciljeve i ubrzali naš doprinos do ugljično neutralnog svijeta do 2050. Ovi ciljevi su izuzetno izazovni, budući da je samo 10% naših emisija povezano s našim vlastitim proizvodnim operacijama, a ostatak dolazi od upotrebe sirovina te obrade i spaljivanja naših proizvoda. Postavljanje ovih ciljeva za cijeli lanac vrijednosti je situacija u kojoj svi dobivaju – to pomaže smanjiti naše vlastite emisije stakleničkih plinova i one naših kupaca. Imamo važnu odgovornost za uvođenje promjena u našoj industriji. Potrebni su svi naši dionici da nam se pridruže na tom putu, osiguravajući brz napredak."

Tijekom posljednjeg desetljeća, Tarkett je smanjio emisije stakleničkih plinova za 38% (Opseg 1 i 2)2 i sada ubrzava taj napredak prema Klimatskom planu za 2030. godinu. Tvrtka je nedavno postigla ocjenu B prema CDP-u. Ovo predstavlja drugu najvišu razinu zrelosti koju tvrtka može doseći na vodećoj svjetskoj platformi klimatskih učinaka, što ilustrira snažnu predanost Tarkettovih timova uključenih u Klimatski plan za 2030-u. Smanjenje stakleničkih plinova već se postiže povećanjem energetske učinkovitosti na proizvodnim mjestima, obnovljivim izvorima energije i ekološki dizajniranim proizvodima. Kroz eko-dizajn, Tarkett timovi odabiru i koriste visokokvalitetne materijale s niskim ugljičnim otiskom. Ovaj pristup temeljen na načelima Cradle to Cradle® umanjuje potrebu za netaknutim sirovinama, a istovremeno smanjuje ugljični otisak tvrtke. Kao dio svoje strategije kružnog gospodarstva, Tarkett je razvio namjenski program vraćanja i recikliranja podova pod nazivom ReStart®. Ovaj program pomaže kupcima u preusmjeravanju dotrajalih podnih obloga sa spaljivanja i odlagališta, osiguravajući recikliranje uz smanjenje ugljičnog otiska.

SBTi je partnerstvo između CDP-a, Globalnog dogovora Ujedinjenih naroda, Svjetskog instituta za resurse (WRI) i Svjetskog fonda za prirodu (WWF). Ciljevi koji se temelje na znanosti osmišljeni su da održe planet unutar svog globalnog proračuna ugljika kako bi se ograničilo povećanje globalne temperature i učinci klimatskih promjena. Građevinska industrija može dati veliki doprinos očuvanju resursa i ublažavanju utjecaja na klimu, budući da predstavlja oko 40% globalnih emisija stakleničkih plinova (proizvodnja, transport i spaljivanje) i 60-70% ukupnog otpada3.
 

--------------------
Napomena urednicima:
1 U odnosu na 2019., opseg 1, 2 i 3
2 Između 2010. i 2020., opseg 1 i 2, apsolutne vrijednosti u kg CO2e
3 Izvješće o globalnom statusu za 2019. za zgrade i konstrukcije & Međunarodna agencija za energiju (IEA) & Eurostat)