ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

 

Ovdje možete pronaći najčešća pitanja naših kupaca: u odgovorima možete pronaći informacije koje tražite. Na raspolaganju smo za sva daljnja pitanja.

Tarkett proizvode možete kupiti u vodećim maloprodajnim objektima u Srbiji, Crnoj Gori Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Jedino što morate učiniti je unijeti svoj poštanski broj ili ime najbližeg mjesta u naš novi program za lociranje prodavaonica podnih obloga, čime biste pronašli prodavaonicu koja vam je najbliža. Prodajne objekte možete pogledati ovdje.

Tarkett ne prodaje svoje proizvode direktno potrošačima, već isključivo preko ovlaštenih prodavača. Ovlaštena maloprodajna poslovanja vam mogu pomoći oko izbora odgovarajuće podne obloge za vaš dom ili prostor, pratećeg asortimana i ugradnje. Ovdje također možete dobiti sve informacije o cijenama podnih obloga i pratećih usluga. Prodajne objekte možete pogledati ovdje.

Cijene Tarkett proizvoda, kao i sve informacije oko ugradnje, možete provjeriti u najbližoj prodavaonici u vašem gradu. Prodajne objekte možete vidjeti ovdje.

Masivni parket je vrsta starog parketa napravljenog od tvrdog drveta cijelom dužinom komada drvene obloge. Obično se ugrađuje s pomoću spojeva na pero i žlijeb, te lijepljenjem spojeva. Višeslojni parket napravljen je od dva ili više slojeva, ugrađuje se bez upotrebe ljepila na spojevima (slobodna ugradnja), a sama ugradnja može se izvršiti “plivajućom” metodom, ugradnjom i lijepljenjem poda za podlogu.

Prvo, za razliku od običnih parketa, gotovi parketi su već lakirani. S ovom karakteristikom omogućavate da vaš dom ne bude « zarobljen » štetnim parama običnih lakova, već da imate dugotrajno i ekološko rješenje zaštite drva utemeljeno na vodenoj bazi. Drugo, jednostavna ugradnja omogućava vam da ugradite troslojne parkete samo za samo jedan dan, da biste dobili parket koji će Vas « služiti » godinama. Za kraj, višeslojni parket također karakterizira veoma stabilna konstrukcija, lako održavanje, mogućnost ugradnje preko sustava podnoga grijanja (osim bukve), veliki izbor efekata poput termo-tretmana, četkanja, dodatne zaštite kraćih rubova, ekološko rješenje, bezbroj varijacija, boja i mnoge druge prednosti. 

Ne, Tarkett parket je već lakiran s pomoću Proteco Strong laka za drvo, jednog od najboljih završnih premaza na tržištu. 

Tarkett parket može se ponovo brusiti 3-5 puta, zahvaljujući debljini gornjeg sloja. 

Asortiman Tarkett parketa nudi vam 7 različitih vrsta drveta: hrast, crveni hrast, jasen, orah, afrički mahagonij.

Daske s jednom lamelom karakteristične su za naše Tango i Rumba kolekcije. Tango i Rumba daske su napravljene od jedne lamele,  koja se siječe u jednom komadu  i pokazuje puni karakter odabrane vrste drveta, zbog svog veoma ekskluzivnog i luksuznog izgleda. Daska s konstrukcijom sastavljenom od 3 lamele znači da je svaka daska napravljena od tri sloja lamela.

Tarkett parket pogodan je za unutrašnju primjenu u stambenim prostorijama – od hodnika i kuhinje, do spavaćih soba i dnevnih boravaka. Drugim riječima, Tarkett parket je savršeno rješenje za svaki prostor u Vašem domu, osim prostorija poput kupaonica i toaleta. 
Drvene podne obloge u Vašem domu mogu dati utisak topline, neprekidnog sklada i prirodne ljepote u kombinaciji s izuzetnom kvalitetom.

 

Postavljanje se obično može obaviti za jedan dan, čime je pod je odmah spreman za upotrebu.
NAPOMENA: Naši profesionalni i specijalizirani tehničari obavljaju ugradnju u tren oka. Obratite se osoblju na prodajnom mjestu kako biste zakazali točno vrijeme ugradnje koje će odgovarati Vašem rasporedu.

 

Da biste osigurali najbolju moguću ugradnju, trebate pripremiti prostoriju na sljedeći način:
1. Sklonite sve lomljive predmete, kao što su keramika, porculanske figurice, kolekcije itd.
2. Sklonite posteljinu s kreveta.
3. Odvojite sve žice, kao što su električni kablovi za TV, stereo uređaje i računala. Podopolagači će iznijeti Vaš namještaj, ali neće moći preuzeti odgovornost za bilo kakva oštećenja koja se pritom pojave.

 

Preporučujemo Vam da za svrhu kontrole provjerite ispravnost boje, završnu obradu, stil i kvalitetu svoje podne obloge PRIJE ugradnje. Nemojte prihvaćati dijelove koji vam ne odgovaraju za ugradnju.

 

Važno je da se vlaga kontrolira u svim unutrašnjim prostorijama, a to se posebno odnosi na Vaš dom. Preporučujemo opseg vlage od 30 do 50% i temperaturu od najmanje 18°C za sve unutrašnje prostore prije, tokom i poslije ugradnje. Na montažeru/vlasniku je odgovornost da osigura prihvatljive uvjete prije ugradnje drvenih podnih obloga. Proizvođač neće prihvatiti nikakve probleme s podnim oblogama od tvrdog drveta koji su povezani ili se odnose na loše uvjete na mjestu postavljanja.

Ako je riječ o pravokutnoj prostoriji, daske postavite paralelno s dužim zidom, a ako je riječ o kvadratnoj prostoriji, daske postavite u pravcu izvora svjetlosti. Kada je riječ o hodniku, daske uvijek postavite uzduž.

U dugačkim, uskim prostorijama, kao što su hodnici, uvijek je potrebno ugraditi daske po dužini prostorije.

Tarkettovi specijalizirani podopolagači će detaljno pregledati Vaš dom. Površine poput betona i starih drvenih podnih obloga (osim tepiha) savršene su podloge na koje možete postaviti proizvode visokih performansi. U svakom slučaju, podloga mora biti čvrsta, ravna i suha, a prostorija mora ispunjavati potrebne uvjete (Važno je da se vlaga kontrolira u svim unutrašnjim prostorijama. Vlažnost podloge <2%CCM, uz relativnu vlažnost zraka od 30 do 50% i temperaturu od najmanje 18°C za sve unutrašnje prostore prije, tokom i poslije ugradnje.)

 

Bez problema. Tarkett parket namijenjen je za ugradnju preko pravilno postavljenih podova s grijanjem putem toplotnog zračenja. Međutim, ti podovi moraju imati ugrađenu zaštitu od vlage. Sustav grijanja ne smije imati „vrele točke“ koje prelaze
25°C – potrebna je ravnomjerna temperatura koja ne prelazi 25°C u cijeloj prostoriji. Također, podovi od bukovine i javora nisu pogodni za ugradnju preko podnog grijanja.

 

Lajsne za parket koje se ugrađuju nakon ugradnje parketa imaju dvije veoma važne svrhe. Prva je da vizualno sakriju praznine od širenja (koje sigurno postoje između poda i zida), a drugi je da predstavljaju dobru vizualnu i estetsku vezu između poda i zida. Nikada ne stavljajte lajsne tako što ćete ih fiksirati čavlima izravno na postavljen pod. Normalno je da ugrađeni podovi imaju prirodno kretanje, stoga ne smijete zanemariti da se i lajsne mogu kretati s podom, čime se parket može lako oštetiti. Da biste izbjegli takve okolnosti, lajsne se moraju učvrstiti ili zalijepiti za zid, ili, u najboljem slučaju, koristiti Tarkett ClipStar, koji vam omogućuje da po potrebi uklonite lajsne.

 

Može. Jedna od brojnih prednosti polugotovih drvenih podnih obloga je lakoća zamjene oštećene daske. Zamjena oštećenih podnih dasaka je brza, čista i jeftina u usporedbi s dubinskim brušenjem i završnom obradom. Za montažu jedne daske je Potrebno između 15 i 20 minuta, zbog čega predlažemo da uvijek imate po nekoliko dasaka u rezervi. 

Može. Tijekom dugotrajne upotrebe dolazi do habanja površinske zaštitne obrade – laka. Stari i oštećeni lak se lako uklanja brušenjem i primjenom odgovarajućeg brusnog papira. Nakon brušenja, površinski sloj se lakira lakovima na bazi vode.

Koraci kod ponovne završne obrade: 
1. Pod mora biti čist i bez ostataka i masnoće. 
2. Blago i ravnomjerno izbrusite površinu poda primjenom odgovarajućeg brusnog papira. 
3. Usisajte i lagano obrišite vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu. 
4. Nanesite temeljni premaz (primer) prije nanosa laka u skladu s preporukama proizvođača. 
5. Nanesite onoliko premaza laka koliko preporučuje proizvođač.

Evo nekoliko savjeta koji vam pomažu da zaštitite parket od ogrebotina.
• Redovno počistite ili usisavajte, jer nagomilana prljavština (pijesak, prašina) može oštetiti površinu poda. Nastavak za usisavanje mora biti u obliku četke ili filcanog dodatka. Uvjerite se da su kotačići usisivača čisti i da ne oštećuju površinski sloj.
• Postavite zaštitne jastučiće ispod nožica namještaja kako biste smanjili ogrebotine i udubljenja.
• Koristite tepihe na veoma prometnim područjima i okretnim mjestima (npr. odmorišta na stepeništima, ulazi u prostorije itd), naročito ako imate veliku obitelj ili ako držite kućne ljubimce.
• Izujte cipele s oštrim ili oštećenim petama prije hodanja po podu.

Drvo je prirodni proizvod i varijacije u strukturi ili boji su normalna pojava. Promjene boje drveta treba očekivati sa starošću Vašeg poda. Osim toga, izlaganje cijelog ili dijelova ugrađenog poda direktnoj sunčevoj svjetlosti može izazvati varijacije u boji, a takve varijacije u boji nisu pokrivene garancijom. Karakteristike prirodnog drveta, kao što su mineralne pruge, čvorovi, varijacije u vlaknima, itd., predstavljaju normalne karakteristike i ne smatraju se oštećenjima. Potpuno je prirodno da dva komada drveta ne budu ista, stoga su varijacije u bojama i nijansama potpuno normalne. 

Preporučujemo Vam da za svrhu kontrole provjerite ispravnost boje, završnu obradu, stil i kvalitetu svoje podne obloge PRIJE ugradnje. Nemojte prihvaćati dijelove koji vam ne odgovaraju za ugradnju.